петак, 2. децембар 2011.

Парадуховност

Још мало о сектама, магији...
Закључак

         Ако све пажљиво анализирамо, видећемо да секте немају никакве везе са вером, већ или са психичким оболењима (вође), или са криминалом. Видећемо, такође, да је заједнички садржавалац магије, астрологије, нумерологије и тарота – могућност безобразно велике зараде: узмите пример познатог таротџије, звезде YouTube-а, који је до пре неку годину продавао доњи веш на пијаци у Смедеревској Паланци, а сада се шепури на кабловским телевизијама у Хрватској, Словенији и БиХ брукајући ову земљу и овај народ својом некултуром изражавања, опхођења...
Видели смо, такође, да много амблема и симбола на који се понеки клинци „ложе“ немају везе са оним са чиме их они повезују. А свакако да ни један знак није никаква мистична „батерија“ из које ће корисник да црпе оно што је њему потребно. Потрошачка култура (систем у коме се обичан човек своди на потрошача, где он нема креативност, већ служи само томе да троши нешто што је неко други створио) доводи до тога да људи све покушавају да искористе, па тако и симболе, верујући ваљда да је Бог (или, у кога већ ко верује) као аутомат који служи да га ја потрошим, да трошим оно што он производи. Тако, ако се нешто уради (измрмљају се „чаробне“ речи, или се упали толико и толико свећа на тај-и-тај дан, на тај-и-тај начин...), онда оно што ја желим апсолутно безусловно мора да буде испуњено. То је прилично безобразан став. Размажен – свакако.
Зато, свако треба да на уму има опасности које вребају око нас, али да никада не сметне с ума да он сам држи кључеве својих одлука. Слобода је оно због чега је човек – човек, а не животиња. Али, слобода долази у комплету са одговорношћу. Бог ствара човека као слободно, динамично биће, које ће обликовати свет, креативно обрађивати стварност. Уместо тога, многи покушавају да побегну од стварности трошећи туђу (не)креативност. И то су већ отворена врата за проблеме не само духовне, већ и здравстене, и душевне... Ово мало писаније служи не само да вас упозна са функционисањем парадуховних и лажнодуховних система, већ и да вас призове да поново узмете контролу у своје руке, да будете своји. Јер, само кад сте своји, можете бити и Божији.

Нема коментара:

Постави коментар