субота, 9. април 2016.

Молитва за Оце великог свештеног Сабора



          Господе, одбрано оних који се у Тебе уздају, погледај на нас, најгрешније. Нема утехе под небом, него Ти, крепка одбрано наша, јеси нада наша и наше избављење. Све је Теби оруђе спасења нашег, па и слабости нас јадних Ти си дозволио и допустио да Те њима жалостимо, те да би због њих пали принели Ти покајање и од Тебе примили утеху и велику благодат. Јер, гле, Ти – свемоћни Цар и неупоредиви Бог – заволео си нас, који смо твар и Твоје Речи дело, пожелео си да нас учиниш сличнима Теби и да се на нама очитује слава Твоја, колико је нама то могуће и колико ми то можемо. А овде смо слепи и бедни, јер како да сагледамо Тебе, Господе, и да свако добро од Тебе долази и да све од Тебе долази добро и да си нама, земним створовима, лишенима свакога доброчињења, Ти сâм, Владико и Судијо, својом Крвљу небо над нама отворио.
За грехе наше и тврдовратост завођене деце Твоје Ти си допустио поделе и непријатељства међу нама. Господе од прилика, сачувај нас од извесности и сваке животне навике, ако то није навика да се обратимо Теби и заволимо Тебе. Ти сâм, свемоћни Царе и врховни Првосвештениче свих времена, погледај на свештенике Твоје и обнови мудрост Духа Твога Светога у њима, да заиста буду и остану оруђе Истине Твоје и све чине у славу Имена Твога. Учини, Господе, милост Израилу своме и не лиши их благодати и Твога вођства, те да би једнодушје које им Ти дарујеш било угодно Духу Твоме Светоме и корисно Цркви Твојој, којој си Ти сâм, Спаситељу наш, возглављење.
Нека би, Господе Боже наш, милост Твоја свагда била уз епископе Цркве Твоје и да крепост Твоја снажи срца њихова, те да би у дане оне посвећене и Твојом Црквом благословене, сви они били у Твоме једномислију и Твојим Духом Светим вођени и управљани до познања све Твоје Истине, коју си открио својим изабранима. О, свевечни Владико и једини Архијереју, не одступи од оних које је изабрао Дух Твој Свети и свештенством их благодатно обдарио и епископством венчао и на места предстојатеља поставио. Не удаљи Духа Твога Светога од њих никада, а у време свештенога Сабора сотвори да пребивају у Духу неподељено и посвећено, те обнови у њима дату им благодат и умудри умове, срца укрепи, душе наоружај љубављу братском и трпљењем, те их учврсти на бранику вере коју си Ти сâм открио народу Твоме.

          Пресвета Богомајко, заштитнице оних који Те призивају, Твојим покровом заштити, а материнским загрљајем оснажи Оце наше тога свештенога Сабора, да би они чувајући Истине Имена Сина Твога свагда пребивали у једнодушју по благовољењу Духа Светога.


          Свети Оци и сви свети, молите Бога за Оце свештеног Сабора.

Нема коментара:

Постави коментар